INTEL GAMING GRAFIČNA KARTICA – Xe Alchemist

Intel Xe Alchemist 

 

Intel Alchemist, prej znan kot DG2, bi lahko imel zunanjo možnost, da tekmuje z najboljšimi grafičnimi karticami.

 

Datum izdaje: Q2 2022

Kodno ime: Alchemist

Arhitektura: Xe-HPG

Proces: TSMC 6nm (N6)

Cilj zmogljivosti: Nvidia GeForce RTX 3070 (po govoricah)

KAJ JE NOVEGA?

Grafični procesorji Intel Alchemist (DG2) naj bi postali prve igralne grafične kartice, ki so nastale iz prejšnje arhitekture Intel Xe-HPG. Alchemist je tudi prva ponudba Intelove visokozmogljive grafične znamke Arc, ki zajema strojno opremo, programsko opremo in vse ostale storitve.

Vse naj bi se začelo proti koncu letošnjega leta, ko bomo videli, ali bo Intel dovolj možna konkurenca znamki Nvidia in AMD med igralnimi grafičnimi procesorji. Intel bo upal, da bo odtegnil delež na trgu, ki je bil zgodovinsko razdeljen med rdečo in zeleno ekipo, in s tem delež ogromnega dobička, ki ga ponujajo igralni grafični procesorji.

Intel seveda ni tujec na trgu grafičnih procesorjev, saj je po sami količini eden največjih proizvajalcev grafičnih procesorjev na svetu. Vsi, razen nekaj Intelovih procesorjev, so opremljeni z vgrajenim GPU in čeprav to igralcem ne bo veliko pomenilo, ta silicij dejansko predstavlja osnovo Intel Xe-HPG arhitekture, ki poganja Intelove vrhunske igralne sanje.

Intelov vstop v grafično igro je seveda dobrodošel. Ker cene grafičnih procesorjev naraščajo in ko je pomanjkanje grafičnih čipov vedno , je skrajni čas, da nekdo prizemlji AMD ali Nvidio.

Arhitektura Xe-HPG je rojena iz Intelovih arhitektur Xe-LP in Xe-HPC, vendar z nekaj specializiranimi zasuki. Kot je Intel od takrat pojasnil na svojem dnevu arhitekture 2021, je Xe-HPG prvotno zgrajen za igranje iger.

Na podlagi informacij, ki se jih je dobilo pri Intelovem dnevu arhitekture, je datum izdaje Intel Arc Alchemist določen za prvo četrtletje 2022.

O cenah GPU Alchemist ne moremo špekulirati, ker nimamo konkretnih informacij.

Vendar je skoraj gotovo, da bo Intel moral svoje grafične procesorje ceniti nižje kot AMD in NVIDIA, da bo konkurenčen. Kljub dobremu položaju Intela v svetu tehnologije so na trgu grafičnih kartic še vedno precej neznani.

Ko je bil Intel Xe prvič najavljen, so mnogi pričakovali, da bo ponudil »budget« kartice, pri čemer naj bi bil srednji razred njihov vrh. Vendar ima Intel načrte, da bo konkurenčen tudi na trgu višjega cenovnega razreda.

Nedavni pogovori z Intelom o njihovi liniji Intel Arc so omenili, da nameravajo prodati več kot 4 milijone grafičnih procesorjev ARC v letu 2022 in da bo njihova povprečna cena GPU-ja okoli 75 dolarjev.

Točnih informacij o zmogljivosti grafičnih kartic še ni.

Vse govorice pa namigujejo na vrhunski čip Intel Alchemist, ki si je za konkurenco predvsem vzel Nvidia GeForce RTX 3070.

Vendar to ni lahek podvig za prvo generacijo igralne arhitekture, če bi Intel to le lahko dosegel.

Je pa tu vsaj možnost za resnično konkurenčno kartico. In tudi če ne gre za RTX 3080 Ti, pa glede na današnji trg (pomanjkanje grafičnih kartic in astronomske cene) bi se lahko nov proizvajalec z lastno namensko ponudbo GPU izkazal za ključnega pomena za igralce, ki bodo leta 2022 poskušali uloviti kateri koli cenovno ugoden GPU.

1
Košarica
V košarici ni izdelkov
Nadaljujte z nakupi