Novi Microsoft Windows 11

Microsoft Windows 11

Mnogi si nikoli niso mislili, da bomo dobili Windows 11, potem ko je Microsoft leta 2015 napovedal, da bo Windows 10 zadnja številka različice operacijskega sistema.

Računalniški gigant Microsoft je v mesecu oktobru le najavil končno različico operacijskega sistema Windows 11, ki bo brez težav navdušil tudi zahtevnejše uporabnike.

Kljub novemu videzu operacijskega sistema smo vseeno presenečeni, da se z njegovo uporabo ne zdi nič drugače od sistema Windows 10. Veliko novega predstavlja preoblikovanje in preureditev že obstoječih aplikacij. Seveda boste nadgradnjo na Windows 11 takoj opazili. Microsoft je tukaj vzel nekaj jasnih namigov iz macOS, Chrome OS in celo Android sistema. Zaobljeni vogali so povsod, kamor pogledate. Tudi osrednja opravilna vrstica je doživela spremembe in dobila nov Start meni. In poglej ga no, končno imamo temni način tudi v sistemu Windows! Kljub temu pa se uporabnik ne počuti popolnoma tujega saj operacijski sistem od njega ne zahteva povsem nov postopek uporabe, kot je bilo to ob prehodu na Windows 8. Novi vmesnik deluje privlačno, če pa imate raje bolj znan videz, boste morda raje obdržali obstoječi Windows 10.

KAJ JE NOVEGA?

Prenovljeni Raziskovalec »File Explorer« je novega videza in lepo sovpada s sistemom Windows 11. Nove ikone in posodobljene kontrole na levi strani, dajo občutek nekaj povsem novega, čeprav se funkcionalnost in namembnost ni spremenila. Meniji z desnim klikom, ki so z leti postali vse daljši, so sedaj krajši in bolj jasni, saj prikazujejo le najpogosteje uporabljene možnosti.

Nova opravilna vrstica z manjšimi in manj informativnimi gumbi/ikonami, ni vsem po godu. Prav tako niso vsi zadovoljni z Windows Start gumb, ki se je po več kot 20 letih premaknil na sredino opravilne vrstice.

V prejšnjih različicah je bil gumb Start vedno na istem mestu v levem spodnjem kotu. V zadnji verziji se ob zagonu večih programov Start gumb pomika od sredine proti levi. To, da sploh ni bilo treba razmišljati o položaju gumba Start, je bil plus v prejšnjih različicah sistema Windows. Na srečo pa vam možnost poravnave opravilne vrstice omogoča, da Start premaknete nazaj na svoje pravo mesto.

Žal opravilne vrstice ni več mogoče odkleniti in jo prosto premakniti ali pritrditi na stranice oz. vrh zaslona, kot ste to lahko počeli že leta v prejšnjih sistemih Windows.

Dobrodošla novost je definitivno orodna vrstica z obvestili in hitrimi nastavitvami na desni strani namizja, ki je povsem prenovljena. Čeprav na začetku mogoče ne bo vsem takoj jasna in pregledna, pa deluje precej bolj moderno in sveže ter spominja na Apple-ovo območje za obvestila. Uporabniki z zasloni na dotik lahko s potegom po desni prikažejo obvestila.

Microsoft v sistem Windows 11 vključuje tudi aplikacijo Teams, ki se vsaj v trenutnem času COVID-19 zdi za odlično potezo. Ta je že privzeto vidna v opravilni vrstici.

Ena od novih funkcij, no relativno novih, saj je pred kratkim bila dodana tudi na Windows 10 s posodobitvami, je plošča s pripomočki, ki prikazuje novice, vreme, športne rezultate in drugo. Da pa bi ta zadeva res razcvetela in postala popularna, bi bila potrebna integracija aplikacij drugih razvijalcev (Google, ipd.). To žal trenutno še ni mogoče.

Nastavitve so prav tako dobile prijetno preobrazbo. Sicer drugih drastičnih sprememb tukaj ni. Razen temni način »dark mode« (ki pa vsaj trenutno ni še integriran v vseh pojavnih oknih).

Ena od glavnih zadev, ki jih Microsoft promovira, je »gaming« oziroma igranje iger. Windows 11 naj bi bil »najboljši Windows doslej« za igranje. Po naših izkušnjah in testih, se v primerjavi z Windows 10, ni kaj dosti spremenilo. Dodana je nova funkcija Auto HDR in DirectStorage iz strani Xbox.

ALI BI NADGRADILI NA WINDOWS 11?

 

To je povsem v rokah posameznika. Minimalne zahteve, ki jih je Microsoft objavil so drastično nizke. Procesor z taktom 1 GHz , 4 GB RAM pomnilnika in 64 GB spomina. Potreben bo 64-bitni procesor; 32-bitne različice operacijskega sistema ni več. Prav tako naj bi tudi bila potrebna opcija secure-boot, ki je postal standard na večina računalnikih v zadnjih 6 letih. V praksi pa vsaj trenutno nekih omejitev ni.

V računalniškem servisu Comstrok d.o.o. smo namestili operacijski sistem Windows 11 in ga uspešno aktivirali tudi na starejše sisteme z licenco Windows 7, 8, 8.1 in 10. Koliko časa bo to mogoče, bo pa potrebno počakati na uradno izjavo iz strani Microsoft-a.

1
Košarica
V košarici ni izdelkov
Nadaljujte z nakupi